Positiv atferdsstøtte (PAS)
Målsetting:
Kurset har som målsetting å gi en innføring i Positiv Atferdsstøtte (PAS) som multi-komponent rammeverk, økt kunnskap om pro-aktive og reaktive strategier, samt ferdigheter i grunnleggende etisk refleksjon rundt temaene selvbestemmelse og økt livskvalitet.
Innhold:
Positiv atferdsstøtte (PAS) er et rammeverk og en tilnærming som tar avstand fra bruken av aversive metoder og metoder som påfører ubehag for tjenestemottaker, og tar derimot sikte på å øke livskvaliteten gjennom fokus på proaktive strategier i møte med atferd som utfordrer.
Våre kurs har fokus på trygghet og mestringskompetanse, som igjen gir økt handlingsrom for å kunne utelukke mer inngripende tiltak, samt trygghet til å kunne jobbe lengre inn i det forebyggende landskapet, og dermed komplementerer verdigrunnlaget og tilnærmingen i PAS.
Kurset vil ha et praktisk rettet fokus, ved å knytte ulike metoder og tilnærminger sammen med PAS sitt multi-komponent rammeverk.
Som tilnærming er PAS relativt ny i Norge, men har de senere årene bredt om seg, i hovedsak gjennom utdanningen ved ViD Vitenskapelige Høgskole i Sandnes.
Kurset vil bestå av følgende tema:
- Historikk og bakgrunn
- Etisk refleksjon
- Læringspyramiden
- Gjennomgang av proaktive strategier:
Aggresjonsdempende atferd og kommunikasjon (AFAK), Positiv atferdsstøtteplaner (PAS-plan), Aktiv støtte og Lavaffektiv tilnærming.
- Gjennomgang av reaktive strategier:
NARS (Positive Krisehåndteringsteknikker), reaktive metoder, case-jobbing.
- Eksempler på datainnsamling: kartlegging, FAS og internkontroll
- Implementeringsstøtte
Kurset er et teoretisk kurs med fokus på deltagelse og refleksjon. Kurset krever ingen forkunnskaper